ALOITTELIJAN ABC

ALOITTELIJAN ABC

Miten airsoft-peliä pelataan?

Airsoft-peli on toiminnallinen liikuntamuoto, jossa kaikessa yksinkertaisuudessaan on tavoitteena pudottaa vastustaja pois pelistä osumalla vastustajaan matalatehoisella airsoft-replikalla ammutulla kuulalla.

Pelien alussa käydään myös läpi yleisiä ohjeita ja sääntöjä turvallisuuteen liittyen ja näitä tulee jokaisen pelaajan noudattaa. Ohjeistuksen (alkubriiffin) jälkeen pelaajat jaetaan joukkueisiin, jotka pelaavat eri pelimuodoissa toisiaan vastaan. Pelimuotojen säännöt aina kerrotaan ennen erän alkua.

Mitä tarvitsen voidakseni pelata airsoftia turvallisesti

Airsoft-peliä pelataksesi tarvitset seuraavat asiat:

  1. Silmäsuojaimet, jotka on tarkoitettu airsoftia varten (kestävät mahdolliset kuulien osumat)

  2. Alakasvosuoja on alaikäisille pakollinen ja sitä suositellaan kaikille pelaajille hampaiden ja kasvojen suojaksi

  3. Airsoft-replika + lippaat, akku ja laturi

  4. Aselaukku

  5. Biokuulia

  6. Sopiva vaatetus, joka suojaa ihoa kuulien osumilta ja tarpeeksi tukevat kengät.

  7. Peliseuraa ja pelaamiseen soveltuvan alueen (maanomistajan lupa tarvitaan). Yhdistyksemme peleissä yhdistys hoitaa luvat ja peliseuraa on varmasti.

Suosittelemme ensiksi kokeilemaan airsoftia vuokravälineillä, ennen kuin ostaa omat välineet. Yhdistyksemme peleissä on vuokrausmahdollisuus pelivälineille ja Vauhtifarmin peleissä on mahdollisuus saada laaja vuokrapaketti, joka sisältää kaiken mahdollisen pelaamista varten.

Lopussa esimerkki aloittelijalle sopivista varusteista ja hinta-arvio.

Laajemman oppaan varusteista löydät täältä.

Silmä- ja kasvosuojaimet:

Silmäsuojaimia on monenlaisia, mutta suosittelemme joko kokokasvomaskia tai umpinaisia silmäsuojaimia, joiden kanssa hyvä myös käyttää kasvosuojia. Suojaimiin, etenkin silmäsuojaimiin kannattaa rahallisesti panostaa. Silmäsuojaimet ovat TÄRKEIN pelivaruste Airsoftissa.
Yhdistyksen peleissä alle 18-vuotiaan tulee käyttää tiiviitä, hihnalla varustettuja suojalaseja ja alle 15-vuotiaan pelaajan tulee käyttää alakasvosuojaa taikka kasvot kokonaan peittävää suojainta.

Huom! Laskettelulasit tai kemian suojalasit eivät sovellu missään nimessä airsoft-käyttöön.

Airsoft-replika + lippaat, akku ja laturi:

Aloittelijalle suosittelemme sähkötoimista sarjaan kykenevää airsoft-replikaa, josta löytyy pikajousenvaihto. Pikajousenvaihto mahdollistaa pelaamisen erilaisilla pelialueille, sillä sen avulla voi vaihtaa replikan tehoa tarpeen mukaan. Yhdistyksen peleissä on eri pelialueille omat tehorajat.

Lippaita on pääsääntöisesti kahdenlaisia; Hi-cap ja Mid-cap lippaita. Hi-cap lippaisiin mahtuu noin 300 kuulaa, kun Mid-cap lippaisiin mahtuu noin 120 kuulaa. Hi-cap lippaita pitää erikseen välillä "ladata/rullata", jotta lipas syöttää kuulia, kun Mid-cap lippaat syöttävät automaattisesti. Aloittelijalle riittää hyvin yksi Hi-cap lipas alkuun tai 2-3 Mid-cap lipasta. Lipaslataaja on myös suositeltavaa hankkia.

Sähkötoimisen replikan kanssa tarvitset akun ja laturin. Akuksi suosittelemme LiPo-akkua ja laturiksi älykästä automaattilaturia. Myös latauspussi on suositeltavaa.

Aloittelijalle suosittelemme esim. Specna Arms CORE, FLEX ja EDGE sarjalaisia.

Aselaukku:

Airsoft-replikat pitää kuljettaa laukuissa tai muussa vastaavassa kodista pelipaikalle. Replikat eivät saa näkyä sivullisille kuljetuksen aikana välttääkseen väärinymmärrykset. Myös Suomen laki kieltää yleisellä paikalla Airsoft-replikan kanssa liikkumisen, jos replika ei ole piilotettuna.

Biokuulat:

Biokuuliksi aloittelijoille suosittelemme vakiotehoisille kiväärimittaisille airsoft-replikoille 0,25-0,28g painavia biokuulia.

Painavammat kuulat kannattaa jättää viritetyille airsoft-replikoille. Näihin ehdit perehtyä harrastuksen kehittyessä ja neuvoja saa kokeneemmilta pelaajilta.

Yhdistys myy pelitapahtumissa MINT-biokuulia. Valikoima ja hinnasto löytyvät nettisivuilta ja pelin tiedoista kuulaportissa.

Hihanauhat:

Osapuolet jaetaan pääsääntöisesti kahteen joukkueeseen, jotka merkitään lähtökohtaisesti punaisilla ja keltaisilla hihanauhoilla. Suosittelemme hankkimaan kahdet hihanauhat molempia värejä. Yhdistyksemme peleissä 2025 alkaen pitää olla molemmissa käsivarsissa hihanauhat.

Vaatetus ja kengät:

Airsoftissa usein pelataan ulkona ja ryömitään maassa, joten vaatteiden tulisi kestää likaa ja käyttöä. Kengät kannattaa olla tukevat ja laadukkaat, koska pelialueiden maasto on usein vaihtelevaa. Hanskat ovat myös suositeltava varuste käsien ja sormien suojaamiseksi. Armeijan maastoasut ja varsikengät ovat hyvä valinta.

Airsoftista yleisesti

Airsoft-pelissä on tyypillisesti kaksi osapuolta, jotka taistelevat keskenään kuuden millimetrin kuulia ampuvilla matalatehoisilla ase-replikoilla. Yksinkertaisimmillaan osapuolet koittavat osua kuulilla vastustajaan, jolloin osuman saanut pelaaja putoaa pelistä pois ja siirtyy uudelleen syntymisalueelle (respawn). Vaikka airsoft on urheilua, se ei ole tuloskeskeinen, vaan sen sijaan hyviä elämyksiä tavoitteleva laji. Tästä syystä airsoftia voi pelata lukemattomilla erilaisilla sääntövariaatioilla ja pelimuodoilla.

Säännöllisessä peleissä pelataan tyypillisesti yksinkertaisia pelimuotoja tai monipuolisempia kuten puolustus-hyökkäyspeliä, joita voidaan höystää esimerkiksi lääkintämies- tai uudelleensyntymissäännöillä. Lisäksi Suomessa ja ulkomailla järjestetään erillisiä erikoistapahtumia, joita kutsutaan skenaariopeleiksi. Skenaariot on rakennettu useimmiten jonkinlaisen taustajuonen ympärille, joiden teemoina voivat toimia kuvitteelliset tai historialliset konfliktit. Skenaariot ovat ajallisesti pidempiä pelejä, ja ne kestävät yleensä 1-4 vuorokautta. Skenaarioissa sääntöjä ja tehtävien haastavuutta voidaan kasvattaa pidemmän peliajan ansiosta, jolloin airsoft-pelaaminen voi koostua kuulahipan lisäksi pitkäjänteisestä vastustajan tiedustelusta, suunnistamisesta ja metsässä selviämisestä oman ryhmän kanssa.

Pelialueet

Airsoftia ei voi eikä saa harrastaa ihan missä tahansa. Pelialueen pitää olla syrjemmällä asutusalueilta turvallisuuden ja väärinkäsitysten välttämisen vuoksi. Alueen käyttämiseen täytyy olla myös omistajan lupa! Pelaaminen on ehdottomasti kiellettyä asutuksen lähellä, takapihoilla, leikkipuistoissa sekä yleisillä ulkoilualueilla.

Yhdistyksemme pelialueet ovat tarkoitukseen soveltuvia turvallisia peliympäristöjä myös aloittelijoille.

Offgame-alue

Pelialueella tulee olla myös turva- ja taukoalue. Lajin sisällä turva- ja taukoaluetta kutsutaan useimmiten offgame-alueeksi tai tuttavallisemmin "offariksi". Offgame-alue on nimensä mukaisesti alue, jossa ei saa pelata tai testailla airsoft-replikoita. Offgame-alueen tarkoitus on olla turvallinen suoja-alue, jossa on mukava valmistautua airsoft-peliin, pitää taukoa ja viettää aikaa muiden pelaajien kesken uutta peliä odotellessa.

Offgame-alueen säännöt:

  1. Airsoft-replikat pitää olla varmistettuna, tyhjälaukaus suoritettuna ja lippaat irrotettuna.

  2. Airsoft-replikoita ei saa testata offgame-alueella. Testaamista varten on siirryttävä pelialueelle tai erikseen määritellylle testipaikalle.

  3. Pelin aikana offgame alueella on pidettävä silmäsuojaimia varmuuden vuoksi. Silmäsuojauksen saa poistaa ainoastaan pelinjärjestäjän luvalla.

Turvallisen replikan (aseen) käsittelyn säännöt:

Kaikessa replikan (aseen) käytössä on noudatettava seuraavia turvallisen replikan (aseen)käsittelyn sääntöjä:

  1. Replikaa on aina käsiteltävä kuin se olisi ladattu.
    Ei ole merkitystä, onko replika ladattu tai onko replika toimimaton, käsittelyn on aina oltava samanlaista.

  2. Piippukontrolli, replikan piipun on aina osoitettava turvalliseen suuntaan.
    "Laser-sääntö", replikalla ei saa koskaan osoittaa mitään sellaista, jota ei halua ampua. Offgame-alueella ei osoiteta toisia pelaajia.

  3. Sormivarmistus, sormi pidetään pois liipaisimelta ennen ampumapäätöstä.
    Liipaisinsormi on pidettävä tietoisesti replikan rungolla. Sormi laitetaan liipaisimelle vasta, kun on tehty tietoinen ampumapäätös.

  4. Tunnista maali ja varmista tausta.
    Maali on aina tunnistettava ennen kuin sitä ammutaan.

Pelin aloitus ja lopetus

Airsoft-peli aloitetaan, keskeytetään ja lopetetaan kaikkien osallistujien toistettavilla huudoilla. Huutojen toistaminen kuuluvasti on turvallisuusasia ja ehdottoman tärkeää.

Pelin aloitus: "VALMIS" ja "PELI KÄY" - huudot

Airsoft-peli aloitetaan kaikkien joukkueiden aloituspaikoille siirtymisen jälkeen kahdella huudolla. Pelinjärjestäjä varmistaa, että joukkueet ovat valmiina, jolloin joukkueen huudettava huuto on "VALMIS", joka huudetaan sitten kun joukkue on tarkistanut kaikkien pelaajien olevan valmiita peliin. Toisin sanoen tässä vaiheessa varmistetaan vielä viimeisen kerran, että jokaisella osallistujalla on suojaimet paikallaan.

"Valmis" huutojen jälkeen pelinjärjestäjä huutaa "PELI KÄY" huudon. Tämän jälkeen peli alkaa.
Vaihtoehtoisesti pelinjärjestäjät käyttävät radioita "VALMIS" huutojen sijaan.

Pelin katkaisu: "PELI SEIS" ja "PELI KÄY" - huudot

"PELI SEIS"-huuto on kaikista huudoista tärkein. "PELI SEIS"-huuto huudetaan sellaisissa tilanteissa, joissa pelialueelle eksyy joku ulkopuolinen, on tapahtunut loukkaantuminen tai tapaturma tai jollakulla pelaajalle tulee vastaan jokin ongelma esimerkiksi suojavarusteiden kanssa. "PELI SEIS"-huudon jälkeen jokainen pelaaja lopettaa ampumisen välittömästi, varmistaa airsoft-replikansa ja jää paikoilleen. Sitten kun tilanne on saatu selvitettyä pelin voi käynnistää uudelleen pelin keskeyttänyt henkilö huudolla "PELI KÄY".

Pelin lopetus: "PELI OHI" - huuto

Airsoft-peli lopetetaan "PELI OHI" huudolla sen jälkeen kun peli on saatu päätökseen esimerkiksi kaikkien vastustajien pelistä pois tiputtamisen tai ennalta sovitun tehtävän suorittamisen jälkeen. "PELI OHI"- huudon jälkeen siirrytään offgame-alueelle suunnittelemaan ja valmistautumaan seuraavaan peliin.

Mukana pelissä

"PELI KÄY"-huudon jälkeen airsoft-peli alkaa ja pelaajat alkavat liikkua pelimuodon määräämää tavoitetta kohti. Vastustajan tavoittamisen jälkeen pelaajat yrittävät pudottaa vastustajan pois pelistä osumalla vastustajaan kuulalla.

Perussääntönä on se, että yhdestä kuulan osumasta pelaaja putoaa pois pelistä. Kun pelaajaan tulee kuulan osuma, tulee pelaajan ilmaista osumasta esimerkiksi huudolla "OSUMA" ja nostamalla käden tai replikan ylös osuman merkiksi tai käyttämällä raatoliinaa (oranssinen liina). Osuman jälkeen pelistä tippunut pelaaja kävelee käsi ylhäällä respawn alueelle.

Pelikentällä pelaajan on suotavaa käyttää omaa harkintakykyään eri tilanteissa. Alla on listattuna pelaajan velvollisuudet pelikentällä.

Pelaaja pelikentällä – mukana pelissä

  • Pidä silmäsuojaimet päässä aina pelikentällä liikkuessa!

  • Käytä harkintakykyä pelikentällä. Jos olet varmassa ampumapaikassa ja tiedät, että et voi olla osumatta, älä tyhjennä koko lipasta vastustajan kehoon sarjatulella lähietäisyydeltä. Pari kuulaa riittää varmasti.

  • Sokkona ampuminen nurkan taakse on kiellettyä. Kun ammutaan, pelaajan täytyy nähdä minne kuulat lentävät.

  • Fyysinen kontakti on kielletty. Peleissä käytetään usein erilaisia variaatioita "puukotussäännöstä", jossa vastustajan voi tiputtaa pelistä äänettömästi. Puukotus tapahtuu kädellä olkapäätä koskettamalla.

Pelaaja pelikentällä – osuman saanut

  • Kun saat osuman ilmaise osumasta vastustajalle huutamalla "OSUMA" tai "OSU" ja nosta kätesi tai replika ylös osuman merkiksi.

  • PIDÄ SILMÄSUOJAIMET PÄÄSSÄ

  • Poistu pelialueelta respawn-alueelle tai offgame-alueelle replika näkyvästi ylöspäin suunnattuna tai käsi ylhäällä. Vaihtoehtoisesti voit kaivaa esiin oranssin "raatorätin" tippumisesi merkiksi.

  • Tilanteen vaatiessa jää makaamaan hiljaa paikallesi kunnes tilanne on rauhoittunut ympäriltäsi. Osuman saaneet eivät puhu!

Jäikö joku asia mietityttämään

Tutustu usein kysytyt kysymykset osioon (LINKKI) ja jos et sittenkään löydä vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen otathan rohkeasti yhteyttä yhdistyksen eri kanavia pitkin kuten sähköpostitse tai discordissa. Pyrimme vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman pian.

Esimerkki aloittelijan varustepakettista

Huom! Hinnat ovat otettu 20.11.2024.